HISTORIA
JÄSTBOK
MEDLEMMAR
STATUTER
BILDGALLERI
ORDFÖRANDEN HAR ORDET
LÄNKAR
ÖLPROVNING
 

 
 

Wisby Ölgille startade våren 1995 som en testgrupp för utprovning av ett nytt öl, som skulle bryggas i Visby  i det då nybyggda Gotlands Bryggeri.  Testgruppen bestod av medlemmarna som innehar stop 1 till 9.

Efter många veckors hårt arbete (!) med att blindtesta olika ölbrygder som bryggdes fram av Spendrups chefsbryggmästare Helmut Hiltman, blev resultatet till slut Wisby Klosteröl, som i dag är ett välkänt ölmärke och finns att köpa på krogar och systembolag runt om i landet. Detta ljusa öl är ett ofiltrerat, opastoriserat  färsköl.

Wisby Klosteröl fick mycket högt betyg av kände Michael Jackson (ölexperten - inte han med chimpansen) på Öl & Whisky Mässan i Nacka Strand 1995 , och valdes till Best in Show !

Medlemmarna i denna testgrupp som bestod av branchfolk med stort ölintresse - bryggare, distributörer och krögare - fann sammankomsterna både trevliga och givande, så det beslöts att bilda ett ölgille. Första mötet hölls på krogen Munkkällaren i Visby hösten 1995 med samtliga 9 medlemmar.

Vartefter som att intresset för att bli medlem i Wisby ölgille växte togs stadgar och mötesordningar fram. Gillet har möten 4 gånger per år med ölprovningar och efterföljande middagar.  Vartannat år anordnas gillesresor för medlemmarna med studiebesök på bryggerier runt om i europa , bl.a Danmark, Irland, Scotland, Tjeckien, Tyskland.

Varje 1:a advent  brygger medlemmarna i gillet gotlandsdricku på Stora torget i Visby, som ett led i Visbys adventsfirande, där allmänheten kan beskåda bryggningen. På kvällen hålls gillets julmiddag med inbjudna gäster.

År 2014 är medlemsantalet i Wisby Ölgille drygt 60 bröder och systrar.